Testamenten

Niemand van ons heeft het eeuwige leven op aarde. Daarom is het misschien zinvol nu even te denken aan de dag dat we er niet meer zijn. Door het opstellen van een testament komen uw goederen terecht bij een bestemming die past bij uw persoonlijke voorkeur. En het is zeker zo belangrijk dat alles goed geregeld is. Naast familie en vrienden kunt u ook een goed doel opnemen in uw testament.

De vzw Bisdom Hasselt geniet van een bijzonder gunstig en vlak successietarief. In het Vlaamse gewest bedraagt dit successietarief 8,8%. Door een goed doel op te nemen in uw testament kan u uw bezit na uw dood een specifieke bestemming geven. En doet u iets blijvends voor onze kerk in het bisdom Hasselt.

Hoe geven?

Wenst u een stukje van uw vermogen aan een project van de vzw Bisdom Hasselt na te laten, dan moet u een testament schrijven. Het bepaald goed of de bepaalde som die u in uw testament nalaat aan de vzw Bisdom Hasselt wordt 'legaat' genoemd. Er bestaan drie soorten 'legaten'.

  • Een bijzonder legaat: de vzw Bisdom Hasselt krijgt geen gedeelte of percentage van de nalatenschap, maar wel een welbepaalde som geld of een precies omschreven goed, zoals bijvoorbeeld een huis, alle juwelen, een schilderij...
  • Een legaat ten algemene titel: de erflater legateert een gedeelte of een percentage van zijn goederen, bijvoorbeeld een vierde van de goederen, alle roerende of alle onroerende goederen, de helft van de onroerende goederen...
  • Een algemeen legaat: de vzw Bisdom Hasselt erft de algemeenheid van goederen die u bij uw overlijden nalaat. 

Dit impliceert niet dat de vzw Bisdom Hasselt ook alle goederen van de nalatenschap effectief ontvangt. Zij ontvangt enkel de rest van de nalatenschap waarover u niet op een andere wijze (via een bijzonder legaat of via een legaat ten algemene titel) heeft beschikt.

Hoe maakt u een testament?

Eigenhandig testament

Om geldig te zijn moet dit testament volledig met de hand geschreven worden met datum en handtekening.  

Opdat het testament niet zou verloren gaan of vernietigd worden, moet het veilig bewaard. Aangeraden wordt het testament toe te vertrouwen aan een notaris. Hij meldt het bestaan ervan aan een centraal register. De inhoud blijft echter geheim. Bij overlijden zal een notaris steeds nagaan of er een testament bestaat, ook in het centraal register.

Notarieel testament

U dicteert uw testament aan de notaris. U ondertekent en de notaris bewaart het testament.

De inhoud van een testament

  • Een testament moet eenvoudig en duidelijk zijn om alle betwistingen te vermijden.
  • De gegevens van de erflater, van de reservataire erfgenamen (1) en van de algemene legataris (2) moeten zo volledig mogelijk omschreven worden.
  • Het is niet nodig dat heel de nalatenschap wordt vermeld in het testament. Als men een algemene legataris (2) aanstelt, zal deze alles erven behalve wat via bijzondere legaten aan anderen wordt toegewezen.

    (1) reservataire erfgenamen zijn: vader, moeder, echtgeno(o)t(e), kinderen en kleinkinderen.
    (2) In dit geval wordt de vzw Bisdom Hasselt begunstigde van wat overblijft na uitvoering van de bijzondere legaten of beschikkingen met de opdracht de middelen voor het aangeduide project te gebruiken.

Een project van het Bisdom Hasselt opnemen in uw testament?

U heeft geen reservataire erfgenamen en wilt uw bezittingen overmaken aan een project van de vzw Bisdom Hasselt.

Ik ondergetekende ( naam , voornaam, adres)……………………..……………………..……
verklaar mijn testament als volgt op te maken.
Ik herroep al mijn vorige testamenten en laatste wilsbeschikkingen
die ik voor deze zou hebben gemaakt.
Ik stel de vzw Bisdom Hasselt, Vrijwilligersplein 14, 3500 Hasselt aan tot
algemene legataris en wens dat mijn bezittingen ten goede komen van het
project ………….……………………..……………………..

Eventueel aangevuld met:

Ik vermaak aan ……………………………….. (naam, adres) de som van ………   EUR
Ik vermaak aan ……………………………….. (naam, adres) mijn eigendom gelegen te ……………………..……………… (adres)

Gedaan te ……………………………..  (plaats) op ..../..../........(datum)

Handtekening 

U heeft erfgenamen maar wilt een deel van uw bezittingen overmaken aan een project van de vzw Bisdom Hasselt

Ik ondergetekende ( naam , voornaam, adres)……………………..……………………..……
verklaar mijn testament als volgt op te maken.
Ik herroep al mijn vorige testamenten en laatste wilsbeschikkingen
die ik voor deze zou hebben gemaakt.
Ik vermaak aan de vzw Bisdom Hasselt, Vrijwilligersplein 14, 3500 Hasselt
- de som van ………   EUR
- volgende onroerende goederen gelegen te ……………………..……………… (adres)
- volgende roerende goederen ……………………..………………

De opbrengst zal ten goede komen van het project ………….……………………..……………………..

Ik vermaak aan ………………………………..

Gedaan te ……………………………..  (plaats) op ..../..../........(datum)

Handtekening

Enkele vragen en antwoorden

Waarom een testament maken?

Het kan gebeuren dat u veel of nog alleen verre familieleden (nichten, neven) heeft. Deze moeten allemaal opgespoord worden om de erfenis te kunnen toewijzen aan de wettige erfgenamen. Daarom is het beter een testament te maken waarin men een algemene legataris aanduidt. 

Het aanstellen van een algemene legataris laat de erflater de volledige vrijheid tot het vermaken van allerhande bijzondere legaten. Een algemeen legataris is niet iemand die alles erft, maar wel iemand die door zijn handtekening heel de erfenis kan vereffenen volgens de wil van de overledene. Zonder algemene legataris zijn de handtekeningen van alle erfgenamen nodig om tot de verdeling van de erfenis te kunnen overgaan.

Kan ik mijn testament herroepen?

U kunt op elk moment uw testament geheel of gedeeltelijk wijzigen. Bij gehele wijziging is het raadzaam in het testament te vermelden: "Ik herroep al mijn vorige testamenten en laatste wilsbeschikkingen”. Het laatste testament is dan van kracht.